Je kunt alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Maar waarom is er wetenschappelijke studie nodig naar deze echo? En wat merk je ervan als je meedoet aan de wetenschappelijke studie?
Het doel van de IMITAS studie is om te onderzoeken of de voordelen van de 13 wekenecho opwegen tegen de nadelen ervan.
- Een vroege echo lijkt in het voordeel van zwangeren. Je kunt dan al vroeg in de zwangerschap weten of het kind een ernstige lichamelijke afwijking heeft. Je hebt zo meer tijd voor extra onderzoek en om te beslissen wat je met de uitslag doet.
- Maar aan de andere kant kan een vroege echo misschien ook zorgen voor extra onrust en onzekerheid.
In de studie wordt onder andere bekeken hoeveel zwangeren er - na het uitgebreide gesprek - kiezen voor de 13 wekenecho. Ook kijken de onderzoekers naar de ervaringen van zwangeren en professionals. De studie loopt tot 2024. Na de studie beslist het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)) of de 13 wekenecho definitief wordt ingevoerd in Nederland.
Toestemming voor het gebruik van jouw gegevens
Meedoen aan de wetenschappelijke studie betekent dat de onderzoekers jouw gegevens zullen gebruiken. Je tekent hiervoor - bij jouw verloskundige of gynaecoloog - een toestemmingsformulier. Dit betekent twee dingen:
- Je geeft de onderzoekers toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de wetenschappelijke studie.
- Ook gaat je ermee akkoord dat de onderzoekers contact met je kunnen opnemen voor aanvullend onderzoek (zoals via een vragenlijst of interview).
Toestemming voor onderzoek ná de IMITAS studie
Tijdens het counselingsgesprek zal jouw zorgverlener je ook nog vragen of je het goed vindt dat wetenschappelijk onderzoekers jouw gegevens mogen gebruiken voor studies ná de IMITAS studie. Het gaat daarbij om wetenschappelijk onderzoek naar het verbeteren of uitbreiden van de prenatale (tijdens de zwangerschap ) screening (onderzoek ). Je kiest zelf of je toestemming geeft of niet. Jouw antwoord komt in Peridos.
toestemming
Ben je tussen de 12 en 15 jaar? Dan moeten ook jouw ouder(s) of voogd(en) voor toestemming tekenen. Ben je jonger dan 12 jaar? Dan is alleen toestemming nodig van je ouder(s) of voogd(en).
Onderzoeksteam
Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum)) voeren de wetenschappelijke studie uit. Kijk voor meer informatie op www.13wekenecho.org.