Tijdens de zwangerschap kun je meedoen aan de 13 wekenecho. Hiervoor worden gegevens verzameld. Wat met deze gegevens gebeurt, lees je hieronder.
1. Waar worden welke gegevens bewaard?
Jouw gegevens over de 13 wekenecho staan in een landelijk informatiesysteem: Peridos. Hierin staan gegevens over NIPT (niet-invasieve prenatale test ), de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.
Dossier over je zwangerschap, deels in Peridos
Je verloskundige of gynaecoloog houden een dossier bij. Zij zijn daarvoor verwerkingsverantwoordelijke. Ze houden het dossier bij om je tijdens je zwangerschap en daarna goed te kunnen begeleiden.
Kies je voor prenatale (tijdens de zwangerschap ) (tijdens de zwangerschap)screening (onderzoek ) (onderzoek)? Dan komt een deel van de gegevens over jou en je zwangerschap ook in Peridos te staan.
Deze gegevens komen in Peridos terecht:
-
Bij het counselingsgesprek: naam, geboortedatum en BSN (Burgerservicenummer ), datum van het gesprek, de datum waarop je bent uitgerekend. Of je eventueel direct voor vervolgonderzoek bent verwezen naar een Centrum voor Prenatale Diagnostiek. En of je toestemming gaf voor het gebruik van je gegevens voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek.
-
Bij de aanvraag van de 13 wekenecho: naast de gegevens die genoemd zijn bij punt 1, extra persoonsgegevens (zoals je e-mailadres, zodat de onderzoekers je kunnen benaderen), gegevens over je zwangerschap (zoals bijvoorbeeld eerste of volgende zwangerschap, je lengte, gewicht) en dat je toestemming gaf voor deelname aan het wetenschappelijk onderzoek IMITAS.
-
Bij de uitvoering van de 13 wekenecho: het verslag dat de echoscopist tijdens de echo maakt (wat voor echo je krijgt, wat de echoscopist ziet, of er een aanwijzing is voor lichamelijke afwijkingen en of er vervolgonderzoek nodig is).
-
Als er vervolgonderzoek nodig is: de gegevens die het Centrum voor Prenatale Diagnostiek opstuurt over de uitgebreidere echo en eventueel ander vervolgonderzoek (vlokkentest, vruchtwaterpunctie, bloedonderzoek). Of er eventueel afwijkingen gevonden zijn en zo ja, welke.
-
Na de geboorte van je kind: de geboortegegevens (geboortedatum en de gezondheid van het kind).
Op www.peridos.nl/dataset vind je Excelbestanden. Daarin staat precies om welke gegevens het gaat. We noemen dit de datasets.
Wetenschappelijke IMITAS-studie
Voor de wetenschappelijke studie naar de 13 wekenecho kunnen de onderzoekers alle bovenstaande gegevens samen gebruiken (plus de gegevens van de 20 wekenecho en/of de NIPT, als je aan die onderzoeken meedoet). IMITAS krijgt de gegevens van:
- Peridos
- Perined: de organisatie die voor de verloskundigen en gynaecologen in Nederland gegevens verzamelt over geboortezorg. Deze gegevens staan helemaal los van het landelijke systeem Peridos en het RIVM-CvB (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu-Centrum voor Bevolkingsonderzoek ), zie ook de website van Perined
- Regionale Centra voor Prenatale Diagnostiek
- Als je voor de wetenschappelijke studie meedoet aan aanvullend onderzoek (bijvoorbeeld via een vragenlijst), worden ook die gegevens gebruikt en bewaard
- Meer informatie over het verwerken en bewaren van jouw gegevens voor wetenschappelijk onderzoek is te vinden op de website 13wekenecho.org
Regionale Centrum verantwoordelijk voor Peridos
In de regio waar je woont, heeft een Regionaal Centrum voor Prenatale screening een vergunning voor het uitvoeren van het onderzoek (NIPT). Dit Regionale Centrum is verantwoordelijk voor Peridos in de zin van de Algemene Verordening Gegevensbescherming.
2. Wie kunnen de gegevens inzien en waarvoor?
Zorgdossier:
Jouw verloskundige, echoscopist of gynaecoloog kan de gegevens bekijken. Soms worden gegevens doorgestuurd naar een andere zorgverlener (bijvoorbeeld over de uitslag). Dat gebeurt alleen als dat nodig is om je verdere zorg te geven.
Peridos:
- Je verloskundige, echoscopist of gynaecoloog.
- De Coöperatie Landelijk Bureau Prenatale Screening (CLBPS) ondersteunt de Regionale Centra prenatale screening bij de uitvoering van hun taken. Medewerkers van de CLBPS beheren de gegevens: ze kunnen de gegevens alleen inzien als dat nodig is om goed hun ondersteunende werk te doen.
- Medewerkers van een Regionaal Centrum kunnen de anonieme gegevens gebruiken om te controleren of de onderzoeken goed verlopen.
- Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)(Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)-CvB (Centrum voor Bevolkingsonderzoek )(Centrum voor Bevolkingsonderzoek ) gebruikt anonieme gegevens om algemene cijfers bij te houden over de NIPT (niet-invasieve prenatale test ) (en de andere onderzoeken).
- Het RIVM-CvB (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu-Centrum voor Bevolkingsonderzoek ) gebruikt anonieme gegevens om algemene cijfers bij te houden over de NIPT (en de andere onderzoeken).
- Wetenschappelijk onderzoekers kunnen gegevens opvragen uit het systeem van Peridos voor studies naar de 13 wekenecho, de 20 wekenecho en de NIPT. Dit soort wetenschappelijke studies zijn alleen mogelijk als je daar expliciet toestemming voor hebt gegeven.
- Wetenschappelijk onderzoekers ontvangen nooit gegevens als je naam en adres (dat heten officieel: direct herleidbare gegevens). De wetenschappelijk onderzoekers weten dus niet van wie de gegevens afkomstig zijn. Als wetenschappelijk onderzoekers voor een specifieke studie toch moeten (of kunnen) weten van wie de informatie is, dan wordt daarvoor altijd apart toestemming gevraagd. De gegevens in publicaties zijn altijd anoniem.
IMITAS:
Alleen de onderzoekers van de IMITAS Onderzoeksgroep kunnen jouw (persoons) gegevens inzien. Het verwerken van de gegevens gebeurt gecodeerd. In de resultaten van de studie staan geen gegevens waaruit is op te maken dat je hebt meegedaan aan de studie. Dit geldt ook als je door IMITAS wordt benaderd voor aanvullende vragen. Kijk voor meer informatie over het gebruik van je gegevens door IMITAS op www.13wekenecho.org.
Er zijn bij de 13 wekenecho vier redenen om gegevens vast te leggen:
- Om jou goede zorg te verlenen. Verloskundig zorgverleners maken gebruik van een landelijk systeem (Peridos). Zo kunnen ze beter, makkelijker en veiliger samenwerken. Het Regionaal Centrum gebruikt de gegevens om te controleren of de onderzoeken goed verlopen. En of de zorgverleners hun werk goed doen. Daarvoor heeft het Centrum een vergunning van het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).
- Om de 13 wekenecho verder te verbeteren. Er wordt onder andere bijgehouden hoeveel zwangeren meedoen aan de prenatale (tijdens de zwangerschap ) screening (onderzoek ). En wat de uitslagen zijn. Deze cijfers worden gebruikt om te onderzoeken waar (en hoe) de prenatale screening misschien nog beter kan.
- Voor wetenschappelijk onderzoek. Als je daarvoor toestemming geeft kunnen wetenschappelijk onderzoekers (onder strenge voorwaarden) gegevens opvragen over de NIPT en andere onderzoeken. De onderzoekers kunnen daarbij niet zien dat de gegevens van jou afkomstig zijn. Zijn voor het onderzoek toch herleidbare gegevens nodig, dan wordt altijd eerst om toestemming gevraagd.
- Ook zijn de gegevens nodig om de echocentra te kunnen betalen voor de 13 wekenecho. De Regionale Centra doen deze betaling.
- Voor de financiële administratie.
3. Kunnen gegevens worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek?
Apart toestemming geven voor wetenschappelijk onderzoek
In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Meedoen aan de wetenschappelijke studie betekent dat de onderzoekers jouw gegevens in de toekomst (maximaal 15 jaar) mogen gebruiken. Je tekent hiervoor een toestemmingsformulier.
Meer informatie over het verwerken en bewaren van jouw gegevens voor de wetenschappelijke studie www.13wekenecho.org.
4. Hoe lang worden de gegevens bewaard?
Gegevens staan in het zorgdossier bij je verloskundig zorgverlener en het landelijke informatiesysteem (Peridos). De bewaartermijn van deze gegevens is 20 jaar.
5. Hoe worden je gegevens beschermd?
De gegevens die worden verwerkt voor het uitvoeren van de pre- en neonatale (na de geboorte ) screeningen zijn gezondheidsgegevens. Deze worden verwerkt in systemen die aan de (hoge) vereisten voor het verwerken van gezondheidsgegevens voldoen (NEN-7510 en ISO27001). Alleen de medewerkers die dat nodig hebben voor de uitoefening van hun functie hebben toegang tot de gegevens en zijn bovendien tot geheimhouding verplicht.
Ook mogen gegevens die zijn verzameld voor het ene doel, niet zomaar voor andere doelen worden verwerkt. En er mogen niet meer gegevens worden verzameld dan nodig is. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de partijen die betrokken zijn bij de uitvoering van de screenings houden zich aan hieraan.
Geef je toestemming voor wetenschappelijk onderzoek in de toekomst? De wetenschappelijk onderzoekers kunnen jouw naam en adres niet zien. Ze weten niet van wie de gegevens zijn.
Zie voor meer informatie over de bescherming van je gegevens ook 'meer lezen' onderaan de pagina.
Kies je voor de 13 wekenecho?
Dan doe je mee aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Dit betekent dat de onderzoekers jouw gegevens mogen gebruiken. Je tekent hiervoor een toestemmingsformulier. Wil je hier meer informatie over? Kijk dan op www.13wekenecho.org.
6. Hoe weet ik welke gegevens zijn bewaard?
Je kunt via je verloskundige of gynaecoloog een afschrift van jouw dossier in het informatiesysteem van de screening (onderzoek ) opvragen. Ook kun je Peridos benaderen via helpdesk@peridos.nl of via Webformulier Helpdesk.
7. Hoe kan ik bezwaar maken en/of toestemming geven voor het gebruik van mijn gegevens?
Kies je voor prenatale (tijdens de zwangerschap ) screening (onderzoek )? Dan bewaren jouw zorgverleners je gegevens hierover in het zorgdossier. Dit moet van de wet. De gegevens van jou en de uitslagen van de screenings komen ook in een landelijke informatiesysteem (Peridos).
Bezwaar maken
Je verloskundige kan de gegevens uit jouw zorgdossier aan je laten zien of voor je laten verwijderen. Het verwijderen van de gegevens kan pas na je zwangerschap.
Je verloskundige kan in het landelijke systeem (Peridos) aangeven dat je bezwaar maakt tegen het opslaan van je persoonsgegevens. In dat geval worden je persoonsgegevens verwijderd acht maanden na de datum waarop je verloskundige verwacht dat je gaat bevallen. In het systeem staat dan alleen nog een melding dat je de 13 wekenecho hebt gehad. Er blijven wel gegevens staan die niet direct direct aan jou te koppelen zijn. Je telt dus nog wel mee in de statistieken. Dit betekent niet dat je gegevens ook niet meer voor de wetenschappelijke IMITAS studie gebruikt worden.
IMITAS
Kies je voor de 13 wekenecho? Dan doe je mee aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Dit betekent dat de onderzoekers jouw gegevens mogen gebruiken. Je tekent hiervoor een toestemmingsformulier. Wil je hier meer informatie over? Kijk dan op www.13wekenecho.org.
Via de IMITAS onderzoekers, www.13wekenecho.org , kun je jouw gegevens voor de studie inzien of laten verwijderen. Let op: om betrouwbare conclusies te kunnen trekken, heeft IMITAS zoveel mogelijk gegevens nodig. Daarom kun je niet al je gegevens laten verwijderen. Meestal worden alleen je persoonsgegevens verwijderd. De andere (anonieme) gegevens kunnen nog wel worden gebruikt voor de wetenschappelijke studie.
Apart toestemming geven voor wetenschappelijk onderzoek
Tijdens het counselingsgesprek vraagt jouw verloskundige of wetenschappelijk onderzoekers jouw gegevens in de toekomst mogen gebruiken. Het gaat ook om gegevens over eventuele vervolgonderzoeken en de gezondheid van je kind na de geboorte.
Meer lezen
Op deze websites lees je meer over jouw rechten en privacy in de zorg:
- Algemene informatie over jouw privacy als je meedoet aan de NIPT (niet-invasieve prenatale test ), de 13 wekenecho of de 20 wekenecho
- Algemene informatie over jouw rechten als je meedoet aan een bevolkingsonderzoek
- De privacyregels van Peridos(externe link)
- Jouw rechten bij de verwerking van persoonsgegevens: www.autoriteitpersoonsgegevens.nl(externe link)
- Privacyverklaring screening op down edwards en patausyndroom, 13 wekenecho en 20 wekenecho