Het laboratorium onderzoekt of u besmet bent met het hiv-virus. Het kan zijn dat u het virus bij u draagt zonder dat u dat weet.

Het hiv-virus veroorzaakt de ziekte aids. U kunt het virus bijvoorbeeld oplopen door onveilig te vrijen met iemand die met het hiv-virus is besmet. U kunt ook besmet raken als besmet bloed rechtstreeks in de bloedbaan terechtkomt, bijvoorbeeld bij gemeenschappelijk gebruik van naalden bij het inspuiten van drugs.

Wat merkt u van besmetting?

Soms zijn er na de besmetting met het hiv-virus wat milde griepachtige klachten die vanzelf weer verdwijnen. Maar de meeste mensen merken niet dat ze het hiv-virus hebben opgelopen.

Zonder behandeling ontstaat bijna altijd de ziekte aids, maar dit kan jaren duren. Het afweersysteem van een patiënt met aids is volledig ontregeld. De patiënt overlijdt hier bijna altijd aan.

Virusremmende middelen kunnen het ontstaan van aids voorkomen of langdurig vertragen. In westerse landen is een besmetting met hiv hierdoor een chronische ziekte geworden.

U bent hiv-positief. Wat nu?

Als de hiv-test positief is, bent u drager van het virus. De verloskundige of gynaecoloog verwijst u door naar een gespecialiseerd hiv-behandelcentrum. Tijdens de zwangerschap krijgt u medicijnen om de hoeveelheid virus in het bloed te verminderen.

Neem maatregelen om te voorkomen dat u anderen besmet. Bespreek met de huisarts of een verpleegkundige van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst )  hoe u de kans op besmetting van andere mensen in uw omgeving zo klein mogelijk houdt. Bespreek met hen ook wanneer u mensen met wie u seks heeft of in het verleden heeft gehad moet waarschuwen.

Kunt u uw kind besmetten?

Een vrouw die besmet is met het hiv-virus kan haar kind besmetten tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en door het geven van borstvoeding. Om dit te voorkomen zijn speciale maatregelen nodig tijdens de zwangerschap en de bevalling. Moeders met het hiv-virus mogen bijvoorbeeld geen borstvoeding geven.

Behandeling van het kind

Een kind van een moeder met hiv zal na de geboorte worden onderzocht op hiv. Het kind krijgt na de geboorte ook medicijnen.

Mag u borstvoeding geven?

Moeders die besmet zijn met het hiv-virus mogen geen borstvoeding geven.

Wie betaalt het onderzoek en de behandeling?

Het eerste bloedonderzoek is gratis. Heeft u vervolgonderzoek of een behandeling nodig vanwege een besmetting met hiv? De kosten hiervan vallen onder uw zorgverzekering. Het kan zijn dat u de kosten geheel of gedeeltelijk zelf moet betalen. Dit is afhankelijk van de hoogte van het eigen risico van uw zorgverzekering en hoeveel u hiervan al heeft gebruikt. Bespreek uw vragen met uw zorgverzekeraar.
Heeft uw kind na de geboorte vervolgonderzoek of een behandeling nodig vanwege hiv? Uw zorgverzekering betaalt de kosten van dit bloedonderzoek. Het eigen risico van uw zorgverzekering geldt niet voor kinderen onder de 18 jaar.

Meer informatie

• Meer informatie over hiv vindt u op de site van de Hiv Vereniging Nederland
Soa Aids Nederland
• Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa)
• Zwangerschap en infectieziekten