
De staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport bood op 20 maart de Ontwikkelagenda Bevolkingsonderzoek aan de Tweede Kamer aan. In de agenda, die het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen maakten, staan de ambities tot en met 2035 beschreven. Het is een belangrijke stap in de doorontwikkeling van bevolkingsonderzoeken en screenings in Nederland.
De ontwikkelagenda beschrijft hoe bevolkingsonderzoeken bijdragen aan een betere volksgezondheid, door ziekten vroeg op te sporen. Door te anticiperen op maatschappelijke en technologische ontwikkelingen blijven de bevolkingsonderzoeken actueel en effectief. De komende jaren staan drie ambities centraal.
- Meer gezondheidswinst realiseren: Door innovatieve technieken en screeningsmethoden worden ziekten eerder opgespoord en behandeld. Dat leidt tot betere behandelresultaten en minder belasting van de zorg.
- Gezondheidsgelijkheid bevorderen: Door gerichte communicatie en een toegankelijker aanbod wordt de drempel om deel te nemen lager. Zo kan iedereen die dat wil meedoen.
- Verantwoord omgaan met onzekerheden en schaarste: Door weloverwogen keuzes te maken in de inzet van middelen en menskracht, blijft de kwaliteit van de bevolkingsonderzoeken gewaarborgd.
Ambities realiseren
Om deze ambities te realiseren stimuleert de ontwikkelagenda innovaties, zoals nieuwe screeningsmethoden, screening (onderzoek ) op maat en gerichtere communicatie. Ook wordt intensiever samengewerkt met ketenpartners en worden burgers betrokken bij de ontwikkeling van beleid en praktijk.
De komende jaren werken VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) samen met betrokkenen aan de uitwerking en implementatie van de ontwikkelagenda. Zo zorgen we ervoor dat bevolkingsonderzoeken bijdragen aan een gezonde toekomst voor iedereen in Nederland.