Bij de uitvoering van het TTSEO zijn soms grote verschillen tussen echocentra. Dat blijkt uit onderzoek van IQ Health van het Radmbouumc in opdracht van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)- CvB Centrum voor Bevolkingsonderzoek (Centrum voor Bevolkingsonderzoek) en de Regionale Centra naar de kwaliteit van het TTSEO in relatie tot praktijkvariatie. 

Zo is er tussen de echocentra een grote variatie in het Percentage TTSEO’s met als conclusie: incompleet onderzoek of het Percentage TTSEO conclusie: verdenking afwijking. Ook het Percentage Verwijzing GUO2 na incompleet TTSEO varieert sterk tussen echocentra. IQ Health concludeert ook dat er een verdiepingsslag nodig is om meer inzicht te krijgen in de factoren die deze variatie kunnen verklaren en om de eventuele vervolgstappen te kunnen bepalen. 

De Regionale Centra en het RIVM-CvB vinden de grote verschillen in de kwaliteit van het TTSEO onwenselijk. De kwaliteit van het TTSEO is daarmee immers onvoldoende uniform en laat in sommige gevallen mogelijk te wensen over. In de komende maanden wordt bepaald wat de vervolgstappen zijn. 

Op pns.nl is een samenvatting van het onderzoek beschikbaar met daarin de belangrijkste bevindingen én de mogelijke vervolgstappen.