Er is een dalende trend zichtbaar in het aantal meldingen van toediening met verlopen anti-D immunoglobuline (Rhophylac® 1000IE). Zorgvuldige toediening van anti-D is belangrijk om ernstige gevolgen van hemolytische ziekte van de foetus en/of pasgeborene te voorkomen. Na een toename in het aantal meldingen in 2020 zijn er verschillende acties in gang gezet om het gebruik van geëxpireerde anti-D tegen te gaan. Deze maatregelen en de extra aandacht van verloskundig zorgverleners lijken nu hun vruchten af te werpen.
In 2020 hebben verloskundig zorgverleners 62 toedieningen met verlopen anti-D gemeld, overeenkomstig met 0,21% van het totale aantal anti-D toedieningen geregistreerd in Praeventis in dat jaar. In 2021, 2022 en 2023 daalde dit aantal naar respectievelijk 58, 43 en 18 meldingen. In het huidige jaar gaat het tot en met oktober om 16 geëxpireerde anti-D toedieningen (0,07% van het totaal in 2024).
Om het gebruik van geëxpireerde anti-D tegen te gaan krijgen alle verloskundig zorgverleners in Nederland nu standaard 4 weken vóór de vervaldatum van een batch een e-mailalert. Daarnaast is er in het Draaiboek PSIE (Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie
) extra informatie toegevoegd over medicatiebeheer in de verloskundigenpraktijk (Opslag: cold chain | Draaiboek PSIE). Het blijft belangrijk om vóór iedere toediening de houdbaarheidsdatum op de verpakking te controleren en om de FEFO methode (First Expired First Out) toe te passen. Een extra toediening is voor alle betrokkenen, en zeker voor de zwangere, een extra belasting.